Pyykkipoikia narulla pakkasessa

Mitä pakastekuivaaminen on?

Ruokien pakastekuivausta voisi verrata märkien lakanoiden kuivaamiseen ulkona talvipakkasella. Pakkasessa lakanoista haihtuu kosteus ja ne kuivuvat.

Kaikki retkiruokamme ovat pakastekuivattuja. Pakastekuivaamisessa elintarvike jäädytetään nopeasti huoneenlämpöisestä -50 asteeseen. Jäätyneisiin tuotteisiin kohdistaan tämän jälkeen alipaine, jolloin jäätynyt vesi muuttuu kaasuksi ja haihtuu.

Pakastekuivaamisen ansiosta elintarvikkeiden maut, värit, tuoksut ja rakenne pysyvät lähes muuttumattomina. Tämä hellävarainen menetelmä säilyttää myös ravintoaineet ja vitamiinit hyvin, mutta tuhoaa bakteerit.

Perun inkaintiaanit varastoivat ruokaa korkeiden vuorten, kuten Macchu Picchun laelle, missä lämpötilat laskevat jopa -40 asteeseen. Lisäksi korkealla vuoristossa ilma on ohutta ja kuivaa. Kova pakkanen jäädytti ruuan, ja kuukausien saatossa korkean ilmanalan alhainen ilmanpaine myös kuivatti sen.

Arktisilla seuduilla, toisenlaisisssa olosuhteissa, kehitettiin toisenlaiset menetelmät. Maapallon pohjoisten alueiden asukkaat oppivat, että kevättalven pakkasaurinko kuivatti jäätyneen lihan ja kalan. Tämä ilmiö perustui sublimoitumiseen eli veden haihtumiseen suoraan jäästä kaasuksi.

Näillä muinaisilla menetelmillä esi-isämme jäädyttivät ja kuivattivat ruoka-aineita. Pakkasen, auringonpaisteen ja alhaisen ilmanpaineen yhteisvaikutusta hyödyntäen he varmistivat hengissäsäilymisen. Kaiken kukkuraksi heidän ruokansa oli kevyttä, säilyvää ja helppoa kuljettaa.

Pakastekuivaamisen jälkeen tuotteet pakataan ilmatiivisti. Hapen ja kosteuden puuttumisen ansiosta pakastekuivatuilla tuotteilla on todella pitkä säilyvyysaika. Pakastekuivattua retkiateriaa voi säilyttää huoneenlämmössä useita vuosia, ilman että maku ja ravitsemuksellinen sisältö muuttuu.

Kylmäkuivattujen tuotteiden käyttö on helppoa ja nopeaa. Suurin osa aterioistamme on valmiita nautittaviksi kaatamalla niiden pussiin kuumaa vettä ja odottamalla 5-8 minuuttia. Voit käyttää myös kylmää vettä, jolloin haudutusaika on 15-30 minuuttia.

ViinirypäleitäTiesitkö? Kun viinirypäle kuivataan kuumassa, siitä tulee rusina. Riippumatta siitä, kuinka kauan liotat rusinaa vappusimassa, se ei muutu takaisin viinirypäleeksi vaan tuloksena on turvonnut rusina. Lämpökuivaus on tuhonnut viinirypäleen rakenteen, eikä sitä saa palaamaan ennalleen.

Mutta kun viinirypäle pakastekuivataan, tuloksena ei ole rusina, vaan äärimmäisen kuiva viinirypäle, joka on yhä viinirypäleen värinen ja muotoinen. Myös herkät ravintoaineet ovat tallella. Kun kastat pakastekuivatun viinirypäleen veteen, se imee itseensä nestettä ja muuttuu takaisin viinirypäleeksi.

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

Tutustu tuotteisiimme

1 / 4