Leirinuotion ABC – Missä, milloin ja miten

Leirinuotion ABC – Missä, milloin ja miten

Leirinuotion ABC – Missä, milloin ja miten?

Heikosti hämärtyvä kesäilta erämaassa, leiri valmiina, eteen levittyvän järven pinta on rikkoumaton ja jostain saaren takaa kantaa kuikan surumielinen huuto. Kuvasta puuttuu vain lämpöä tuova rätisevä leirinuotio, mutta miksi?

Joka vuosi joudumme lukemaan suurista maastopaloista. Eivätkä enää nämä uutiset tule vain rajojemme ulkopuolelta. Valitettavan usein syttyneet maastopalot johtuvat varomattomasta tulenkäsittelystä: Tulia on sytytetty mihin sattuu ja milloin sattuu tai niistä ei ole huolehdittu asianmukaisella tavalla. On siis hyvä kerrata, mitä meidän tulee ottaa huomioon, kun haaveissamme siintää leirinuotio.

Risukeitin ja chili sin carne-retkiruoka lumisessa maassa

Metsäpalovaroitus

Metsä- ja ruohikkopalojen suuren vaaran vuoksi, avotulen teko on kokonaan kielletty, kun Ilmatieteenlaitos julistaa metsäpalovaroituksen. Maasto on tällöin niin kuivaa, että metsäpalon riski on huomattava. Varoitus koskee yleensä kokonaisia maakuntia ja se päivitetään puolilta päivin. Retkeilijän velvollisuuksiin kuuluu olla tietoinen metsäpalovaroituksista ja saat tarkistettua ne Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa et siis saada laittaa tulia edes viralliselle tulipaikalle, vaan vedenkeittämiseen tulee käyttää kaasu- tai spriikäyttöistä retkikeitintä palamattoman alustan päällä. Me kuljetamme retkillämme aina mukana keittimen lisäksi pientä palaa (15*15cm) kiukaan taustalle tarkoitettua tulilevyä. Tällä levyn palalla saamme mukavan tasaisen alustan keittimelle samalla kun se suojaa maastoa kaasuliekin lämmöltä. Muista, että avotulia ovat kaikki tulet, joista tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi kuten nuotiot sekä erilaiset risupolttimet ja kertakäyttögrillit.

Metsäpalo kesäisessä koivumetsässä.

Jokamiehen oikeudet ja tuli

Vaikka kuinka unelmiemme leiriin kuuluu iltanuotio, ei sen sytyttäminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Suomessa avotulentekoon sinulla tulee olla maanomistajan lupa eli mietitäänpä vielä, saisimmeko tulet unelmiemme retkipaikalle, varmistimmehan juuri, ettei alueella ole metsäpalovaroitusta.

  1. Monet meistä liikkuvat retkillään valtion omistamilla retkeilyalueilla, kuten kansallispuistoissa. Niihin on rakennettu kaikille kulkijoille luvallisia tulipaikkoja, joita Metsähallitus ylläpitää ja huoltaa. Jos leirimme oli pystytetty tällaisen tulipaikan läheisyyteen, voit turvallisin mielin laittaa iloksesi pienet tulet ja kiehauttaa vedet iltaruoalle.
  1. Olemme todella onnekkaita ja omistamamme tuon unelmien erämaapalstan, lupa siis myönnetty!
  1. Leirimme sijaitsee valtion mailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa tai Pohjois-Karjalassa. Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon näillä alueilla. Tulentekoon saat käyttää ympäristöstä poimimiasi kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Tulipaikan valitset tietenkin huolella niin, että tuli ei pääse siitä leviämään kipinöitten, aluskasvillisuudet tai juurien kautta. Huomioi myös, että luonnonsuojelualueilla tulenteko-oikeus riippuu alueen hoito- ja käyttösuunnitelmasta ja jos alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulipaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä.

Nuotion tekeminen

Olemme nyt varmistaneet, että meillä on oikeus tulien sytyttämiseen, joten tuumasta toimeen. Huolehdimme, että suunnitellun nuotiopaikan lähistöllä ei ole mitään herkästi syttyvää. Pihkaiset oksat ja tuuli lennättää kipunoita helposti ympäristöön, joten katsomme että tulipaikka tulee riittävän etäälle teltasta, puista ja muista herkästi syttyvistä asioista. Jos alueella on kalliota tai hiekkaa, teemme nuotio sen päälle, muutoin maan pintakerrosta täytyy kaivella hieman, jotta saamme poistettua syttyvän orgaanisen materiaalin, kuten juuret ja sammaleet, ja saamme tehtyä nuotion pohjan hiekalle.

Harjus paistuu nuotiossa ritilän päällä tyynen järven rannalla.

Nuotiosta huolehtiminen

Olemme nyt onnellisesti saaneet sytytettyä ihanat kynsitulet leiripaikkamme ääreen. Tässä vaiheessa mieleemme nousevat vielä tuleen liittyvät vastuut. Muistaen vanhan sanonnan, tuli on hyvä renki mutta huono isäntä, huolehdimme leirinuotiostamme seuraavasti:

  • Vartioimme tulta, eli niin kauan kun tuli palaa olemme sen äärellä. Tällöin huomaamme heti, jos tuli uhkaa karata.
  • Poltamme nuotiossamme vain sen verran puita, kun tarvitsemme. Näin nuotio sammuu luonnollisesti hiipumalla, eikä meidän tarvitse sammuttaa sitä erikseen vedellä tai lumella. Säästämme samalla polttopuuta seuraaville retkeilijöille.
  • Emme polta nuotiossa muovia tai alumiinia. Pieniä määriä pahvisia tai paperisia kääreitä voi polttaa nuotiossa puun joukossa. 

Jos epäilet, onko sinulla lupaa sytyttää nuotiota tai pelkäät ettet osaa huolehtia siitä asianmukaisesti, hyvä vaihtoehto kannattaa pelata varman päälle ja jättää avotulen tekeminen toiseen kertaan. Turvallisia tulisteluhetkiä kaikille!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

Tutustu tuotteisiimme

1 / 4